De vuxna i rummet

Högern gillar att vara de vuxna i rummet. De realistiska pragmatikerna. Och man förstår ju det, när man befinner sig på sidan av det politiska spektrat som kontinuerligt kämpar för att ingenting någonsin ska bli bättre så måste man ju erbjuda något annat. När vänstern kommer med förslag baserade på en vilja att främja människors välmående så måste högern kunna kontra med något annat än “nä, vi vill inte göra världen till en bättre plats för majoriteten av människor, vil vill hellre göra en liten grupp fula gubbar jätterika”. Så då har man valt att köra på “era förbättringar är orealistiska och kommer inte funka” istället.

Och det finns väl någon slags legitimitet i det. Om någon går ut och lovar gratis glass och guldtoaletter till hela svenska befolkningen så behöver ju någon säga att det vore ekonomiskt oansvarigt, och att guld är en alldeles för mjuk metall att göra en toalettstol av, speciellt om man också matar alla landets laktosintoleranta med gräddglass. Det skulle bli en katastrof. Idealism måste balanseras med realism. Men det förutsätter att realismen också är… realistisk.

Lena Mellin tycker inte att klimataktivister borde klimataktivista. De borde sluta. Lägga ner och göra något bättre med sin tid. Det säger inte Lena Mellin för att hon inte bryr sig om klimatet, eller för att hon själv förespråkar en fullständigt ineffektiv klimatpolitik och tycker det är jobbigt när någon kommer och påpekar det, absolut inte. Lena Mellin är bara en realist, förstår ni. Och realistiskt sett så är det så att klimataktivism bara inte funkar. Det är meningslöst. Tråkigt, men sant.

Förutom det faktum att det inte är sant alls. Som Frida Hylander väldigt föredömligt förklarade i ett svar på ETC. Vad Lena Mellin presenterar som pragmatism och fakta är bara vad hon känner. Hon tycker att det känns som att klimataktivism inte funkar, och har gjort inget försök att bekräfta eller dementera den känslan. Känslan får agera fakta så att Lena Mellin kan fortsätta argumentera mot att kämpa för en bättre värld med argumentet att hon bara säger som det är.

Vi har redan pratat om Johan Pehrsons slappa argument mot sänkt arbetstid. Men nu får han uppbackning från hela DNs ledarredaktion. Förslaget om 35-timmars arbetsvecka är dåligt, tycker de. Så dåligt att man inte ens borde genomföra den föreslagna studien.

“För vad kan en sådan studie komma fram till? Rimligtvis samma sak som många liknande som gjorts. Deltagarna brukar svara att de gillar att arbeta mindre. Särskilt mycket om effekterna på samhällsekonomin och statens finanser lär den inte ha att säga.

Klart folk gillar att jobba mindre, men det är inte realistiskt. Det skulle vara dåligt för ekonomin, så bara är det. Det är inte det att DNs ledarredaktion inte vill att vi ska kunna jobba mindre, de är bara pragmatiska realister som ser på världen med pragmatiskt realistiska ögon.

Till skillnad från Lena Mellin har ledarredaktionen här faktiskt något slags fakta på sin sida också. Typ. Kapitallobbyisterna på Svenskt Näringsliv har nämligen gjort lite matte och kommit fram till att arbetstidsförkortning hade fått allt att gå åt fan. Ekonomin skulle bli så ledsen att ni förstår inte.

I likhet med Lena Mellin har ledarredaktionen dock ignorerat att det finns riktiga studier som gjorts i den riktiga världen. Eller, de har lite tafatt erkänt att de existerar, men viftat bort dem som att allt de visar är att folk gillar att jobba mindre. Det faktum att studier har visat att reducerad arbetstid inte alls är dåligt för ekonomin, det har man visst helt missat. För det skulle ju avslöja att deras argument mot sänkt arbetstid inte alls har så mycket att göra med pragmatism.

Man får ha vilka åsikter man vill. Tyckandet är fritt. Om Lena Mellin tycker att klimataktivister borde lägga av och DNs ledarredaktion tycker att folk borde fortsätta jobba 40-timmarsveckor så får de väl tycka det. Men då kan de väl stå för att det är något de bara tycker och inte något baserat på objektiv sanning.

Högern har gjort sitt bästa för att lägga rabarber på etiketten som strama pragmatiker, trots att de gång på gång visar att så inte är fallet. De är antingen dåliga på att ta reda på fakta, eller ovilliga att acceptera att fakta allt som oftast motbevisar deras åsikter. Och med risk för att låta lite konservativ så tycker jag faktiskt inte att någon blir en realist bara för att de identifierar sig som det.

Johan Pehrson är en stoppkloss

Jag började först misstänka att Johan Pehrson inte var särskilt smart när jag hörde honom säga ”problemet med socialism är att man förr eller senare får slut på andras pengar” i rikssänd tv. Det har levt hyresfritt i min hjärna sen dess, och det är inte första gången jag nämner det här på bloggen.

Citatet är ganska korkat i sig, men är väl ändå generellt förstått som ett skämt även bland de som vanligtvis använder det. Det är ett skämt som liberaler och konservativa kan använda för att få några ryggdunk från andra liberaler och konservativa. Och även där måste det börja kännas ganska uttjatat bland folk över 20 år gamla. Kort sagt är det något du hör en full MUF-snubbe säga till en väldigt obekväm tjej på en hemmafest. Och här står en ledare för ett riksdagsparti, en vuxen man, och säger det i en seriös debatt på tv. Cringe.

Och på ungefär den banan har det den fortsatt för Johan. Hans debatt-teknik består till stor del av att säga de lamaste, mest impotenta högstadie-zingers man kan tänka sig. Det är pinsamt, något han själv verkar vara helt omedveten om. Så det borde inte förvåna någon att när han skulle ge sig på att diskutera sänkt arbetstid så drattade han på sin metaforiska röv återigen, och som vanligt med en blick av skitätande självgodhet över hela ansiktet.

Jobbar man mindre blir det mindre gjort.” förklarar en väldigt självgod Joppe. Det “finns ingen svart hatt som vi kan dra en kanin ur.” Ännu ett klassiskt Johan Pehrson mic drop moment, med vilket jag menar att alla önskar att han skulle ha tappat mikrofonen så att vi slapp höra varmluften strömma från hans korkade munhål.

Johan Pehrson har av allt att döma en väldigt simpel bild av världen. Han saknar en djupare förståelse för hur världens många komplexa system interagerar med varandra. Men han lider också av ett seriöst fall av Medioker Man-syndrom. Han har genom livet fått på tok för mycket beröm för sina många tafatta prestationer och överskattar därför sin egen förmåga till en direkt skadlig grad. Vilket är varför han istället för att se sin kraftigt förenklade världsbild som något han behöver jobba på, ser det som att han har en slags superkraft. Det är inte så att han slätar ut världens komplexiteter till punkten där hans analyser blir helt meningslösa, nej han är bara så smart att han kan se hur simpel världen egentligen är.

Här kommer vänstertokarna och föreslår att vi ska arbeta mindre. Vilka pajasar! Förstår de inte att om man jobbar mindre så blir det mindre jobbat? Tur att Johan är här och kan förklara för dem.

Problemet är bara att Johan har fel. Inte sådär direkt på ytan, hans uttalande är så banalt att det inte riktigt kan vara 100% inkorrekt. Det finns definitivt någon slags korrelation mellan tiden man arbetar och hur mycket arbete som blir gjort. Om du fortsätter jobba mindre och mindre kommer det till slut ha en negativ inverkan på hur mycket arbete som görs. Absolut, Johan, bra gjort. Men korrelationen mellan arbetstid och utfört arbete är inte 1:1 och kanske, bara kanske, är det så att människorna som förespråkar minskad arbetstid har gjort någon slags plan för hur det skulle gå till som inte kräver att man drar kaniner ur hattar.

För det första så har studier visat, igen och igen, att färre arbetstimmar inte alls leder till minskad produktivitet, utan ofta till och med det motsatta. Folk kan inte jobba maximalt effektivt åtta timmar i sträck, så färre arbetstimmar kan resultera i att människor är mer utvilade och effektiva under timmarna som de arbetar.

Det här går så klart inte att applicera på alla yrken, och man kan föreställa sig en smartare version av Johans argument som påpekar att det faktiskt finns jobb som kräver tillgänglig personal under bestämda tider, i vilket fall ökad produktivitet inte kommer hjälpa. Då kommer fler anställda behövas för att fylla ut tiden.

Det är ett legitimt problem som behöver lösas vid en arbetstidsförkortning. Jag tror också det är ett problem som kan och kommer lösas, och som har lösts förr och i andra länder, men det är inte inget. Som motargument till det skulle man då kunna säga exempelvis att jobb som idag är svåra att tillsätta för att de är väldigt slitsamma, skulle få lättare att locka folk om arbetspassen inte var fullt lika jävla långa, men nu börjar det bli överkurs.

För att ge Johan det minsta möjliga erkännande jag kan, så säger han faktiskt att han inte ser något problem med att vissa människor jobbar mindre. Bara att det då måste vara en överenskommelse mellan facket och arbetsgivare. Och för de som undrar varför en liberal plötsligt vill dra in facket är det för att han vet att dagens tandlösa fackföreningar knappast kommer kunna genomföra en arbetstidsförkortning på den skala som nu diskuteras. Det här är alltså inte ett fall där Johan Pehrson en frågas komplexiteter, han vill bara sätta käppar i hjulen. Som alla liberalkonservativa träbockar så är hans enda funktion som en stoppkloss för positiv samhällsutveckling.

Och ingenstans är det tydligare än när han pruttar ur sig den tankedödande klyschan “Varför vill du inte sänka arbetstiden ännu mer i sådana fall?”.

Jaha, så du vill sänka arbetstiden lite? Men varför inte då sänka den mycket? Varför inte då ta bort arbetstiden helt? Var tar det slut? Va? Va!?

Om jag för en stund kan tala direkt till dig, Johan, så måste jag bara ställa en fråga. Du vet att vi brukade jobba fler än 40 timmar i veckan va? 40 timmar är inte en naturlag, det är en gräns satt av människor som kämpat för att få den dit. Och när de gjorde det så fanns det antagligen någon vandrande jävla varmkorv där också som pös ur sig exakt samma meningslösa argument som du gör just nu.

Konservatismens definierande karaktärsdrag är att konstant slå vakt om allt som deras föregångare kämpade emot. Varje gång progressiva krafter lyckas slita igenom en marginell samhällsförbättring trots de konservativa motkrafterna så flyttar konservatismen sina målstolpar och börjar istället slåss mot nästa förbättring. Innan 40-timmarsveckan var 40-timmarsveckan en omöjlighet, idag är det allt annat som är orimligt.

Och bara för att göra det extra tydligt: ja, jag vill sänka arbetstiden ännu mer. Jag vill fortsätta sänka arbetstiden så mycket som det bara går och det borde vara vårt mål som ett samhälle. Mer frihet, mindre arbete. Vi borde se varenda litet teknologiskt framsteg som en chans att låta människor arbeta mindre. Det är min dröm. Och du står fucking i vägen, Johan.