En riktigt fnasig ronk

Kapitalismen är det mest effektiva och moraliskt rätta ekonomiska systemet som finns.

Det slår Sofia Nerbrand fast i vad som väldigt generöst kan kallas för en ledartext i Kristianstadsbladet. Är det en tes som texten jobbar för att underbygga och belägga? Nej, det är bara något som slås fast som fakta. Vad texten faktiskt handlar om är att ge Elon Musk en riktigt fnasig ronk.

Elon Musk är den bästa personen. Finns ingen bättre. Han är en visionär som håller på att rädda världen och ta oss alla till Mars. Och folk som kritiserar honom är uppenbarligen helt jävla dumma i huvudet. Att gå emot hans vilja är inte bara lönlöst, det är dessutom omoraliskt.

Musk gillar inte fackföreningar eller kollektivavtal, men det är inte för att han inte älskar varenda en av sina anställda och vill ge dem mjuka små pussar på sina jobbsvettiga pannor. Tvärtom! Anledningen är att han inte vill skapa motsättningar i företaget. Han vill inte skapa “något i stil med adel och bönder” på företaget, säger Musk, som tjänar över 40 000 gånger så mycket som en mediananställd på företaget.

Så nej, att Musk inte vill att hans anställda ska gå med i facket (något han är villig att bryta mot lagen för att försäkra sig om) har absolut ingenting att göra med att han inte vill sina anställda väl, menar Nerband. De många nyheterna om missförhållanden och rasism, om hur Elon Musk tvingade arbetare tillbaka till fabriken under en pandemi, det har hon tydligen helt missat. Lätt hänt när man har hela huvudet inklämt mellan Musks bleka skinkor.

Hon verkar också ha missat ungefär allting som hänt sedan Elon Musk tog över Twitter. Som hon beskriver det, i ett sidospår som jag inte riktigt vet varför det är med i texten, är Elon Musk en försvarare av frihet som köpte sajten för att göra den till ett debattforum för hela världen. Att det i praktiken inneburit en massiv ökning av högerextremism, medan röster ens milt till vänster har tystats och stängts ner, det har gått Nerbrand helt förbi. Igen, antar jag, för att hon har bleka mansskinkor för ögonen.

Hon har lyckats snappa upp att sajten förlorat nästan alla sina annonsörer, men verkar ha missat exakt varför. Allt hon vet, eller i alla fall allt hon är villig att erkänna att hon vet, är att det har någonting att göra med saker annonsörerna inte tycker att man borde säga på sajten. Men var lugna, Elon kommer inte låta det stoppa honom från att föra sin yttrandefrihetskamp. Då kommer han hellre låta plattformen gå i graven.

Jag antar att det är dags att börja kratta manegen inför att Musks misskötsel ofrånkomligt får twitter att gå i konkurs, så att hans fans kan fortsätta hävda att han faktiskt är ett ekonomiskt geni. Han har bara så starka värderingar, förstår ni.

Det är intressant att Nerbrand, som nyligen argumenterat på samma ledarplats att kritik mot Israels agerande i Gaza faktiskt är antisemitism och måste fördömas, inte med ett ord nämner att det senaste raset i annonsintäkter beror på Musks egna antisemitiska uttalanden. Det är nästan så att man kan ana att Nerbrand inte faktiskt bryr sig ett skit om antisemitism så länge hon inte kan använda det för att föra fram sin egen agenda.

Jag hade inte tänkt skriva om den här texten. Den är så uppenbart usel att det känns lite överflödigt. Det är tydligen att Nerbrand inte är den skarpaste kniven i någon låda och jag misstänker att även många på hennes egen sida av det politiska spektrat himlar med ögonen åt den här texten. Den är pinsam.

Men den blev ändå publicerad, och jag läste den med mina egna mänskliga ögon i vad som hävdar sig vara en seriös publikation. Och jag måste fråga mig om det finns några som helst publicistiska spärrar på de liberala ledarsidorna. Hur var det ingen som skickade den här texten tillbaka till Nerbrand med ett stort rött F i marginalen och bad henne göra om och göra rätt? Alternativt byta karriär och skaffa ett jobb där hon håller sina dumma jävla tankar för sig själv.

Det är klart man kan tycka att kapitalism är höjden av moral, och att strejkande fackförbund är en synd mot gud, men ska man skriva en ledartext om det så borde man väl ändå framföra några argument för den ståndpunkten? Vill man istället skriva tre tusen tecken Musk-fan fiction så är en ledartext kanske inte det bästa formatet.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *