Tänk på hur det kan tolkas

Självklart ska man kunna visa sitt stöd för civilbefolkningen i Gaza, säger det Judiska centralrådet i Sverige i ett uttalande till Sveriges universitet. Rådets ordförande, Aron Verständig, understryker att man “har rätt att protestera och framföra sina uppfattningar”.

Och det är ju bra. Jättefint av dem. Att stå upp för rätten att motsätta sig den fullständiga utplåningen av civilbefolkningen i Gaza. Riktigt hyvens.

Vänta, det verkar som att deras uttalande fortsätter, ge mig en sekund.

Jaha, okej. Om du uttrycker någon form av solidaritet med den palestinska civilbefolkningen och genomför någon typ av fredlig protest så är detta att likställas med att stötta Hamas terrordåd och är ett hot mot alla människor som inte ingår i protesten. Så medan det självklart ska gå att visa sitt stöd för den palestinska civilbefolkningen är det bäst för dig att du fucking låter bli.

Okej, nu var jag lite orättvis. Vad de säger är faktiskt att sådana uttalanden “kan tolkas” som stöd för Hamas kidnappningar, och att sådana demonstrationer “kan tolkas” som hotfulla. Och det har de alldeles rätt i. Man kan tolka det så. Man kan tolka lite vad fan som helst lite hur fan som helst, det finns det ingen lag emot. Och jävlar vad det tolkas hårt i det här fallet.

Manifestationen som allt det här handlar om var en av Palestinagruppen anordnad walkout från svenska universitet. Det var alltså en manifestation där människor reste sig upp och lämnade klassrummen i solidaritet med Gaza, vilket enligt rådet både kan “tolkas som hotfullt” mot de elever som väljer att inte lämna rummet, och är ett direkt säkerhetshot mot judiska studenter.

Att hotbilden mot judiska studenter är högre nu än vanligt tänker jag så klart inte ifrågasätta. Jag tror att det är ganska självklart. Det finns ett problem med antisemitism i Sverige, precis som det finns i nästan alla världens länder. Jag säger inte det för att ursäkta antisemitismen i Sverige, bara för att understryka att det här är ett väldigt stort och pågående problem.

I Sverige har vi en regering som styr med stöd av ett parti grundat av nazister och som fortfarande har högt uppsatta medlemmar som har gett uttryck för antisemitism och antisemitiska konspirationsteorier. Och det finns så klart folk även på vänstersidan som hänfaller åt antisemitism för att förklara världens missförhållanden. Båda sidor har en tendens att likställa nationen Israel och dess aktioner med judar som en grupp, även om det är något jag tycker mig se betydligt mer av i pro-Israel-rörelsen än bland pro-Palestina-grupper, som ofta innehåller ett stort antal judiska personer som själva är kritiska till Israel.

I en konfliktsituation som den som nu pågår kommer antisemitismen att få ökad kraft. Islamofobin också, för den delen. Så den delen av centralrådets uttalande tänker jag inte ifrågasätta.

Vad jag tänker ifrågasätta är hur de drar kopplingar mellan just den här specifika manifestationen och den ökade säkerhetsrisken. Hur de beskriver en manifestation där människor bokstavligt talat lämnar rummet som “hotfull”. Finns det ärligt talat någonting mindre hotfullt än när någon lämnar ett rum? Vad fan ska de göra, de är inte här längre?

Jag tänker också ifrågasätta tolkningen av en manifestation i solidaritet med Gaza som ett stöd för terrorangrepp och kidnappningar. Sedan Israels bombningar började den sjunde oktober har över 8000 palestinier, varav 40% — över 3000 — barn, dött. Att säga att alla aktioner som fördömer mördandet av tusentals palestinska barn “kan tolkas” som stöd till terrorister är ärligt talat så jävla oärligt och obehagligt att jag har svårt att beskriva det med ord.

Och på något plan vet centralrådet det här. Det är varför de fortsätter skydda sig bakom ordet “kan”. Det “kan tolkas som”. Det “kan leda associationerna till”. Och ja, som sagt, det är klart man kan tolka det så. Det kräver en otrolig vilja och en jävla massa mental gymnastik, men det går. Men att det går gör det inte varken rimligt eller rätt.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *